NEUMANN MONSON ARCHITECTS

Davenport Police Facility

Designed and built upon the site of the area’s previous police facility, this building sits adjacent to Davenport City Hall and the County Courthouse/Jail. A skywalk connects the police facility to the courthouse. The Davenport Police Facility was constructed in two phases. First, new administrative offices were built on a former parking lot; when complete, the existing building was demolished and replaced with a two-level attached parking structure. A fully conditioned skywalk connects to the county courthouse located to the West. It incorporates translucent glazing to provide visual privacy as officials cross between the police facility and the county facility.

 

All departmental functions are now housed in one facility. Security measures were integrated while carefully maintaining an open and welcoming feel– both were primary client requirements. Public areas such as the lobby and community meeting room are inviting and open while major security deterrents separate public and private spaces.

 

The exterior is comprised of precast concrete, aluminum panels, and large expanses of glazing with sun shading devices. Sunscreens are installed according to calculated positions to assure proper control of direct sunlight and to optimize the diffusion of natural light within interior environments. The police facility features sustainable design elements such as two smaller green roofs, a green roof terrace, and a geothermal heat pump system.  The facility has achieved LEED Gold and is the first LEED Certified municipal building in Iowa.

Project Type

Civic

Location

Davenport, Iowa

Size

161,800 SF

Completed

2008

Collaborators

Venture Architects, Programming Architect

LEED Rating

Gold

Awards

2010 AIA Iowa Sustainable Design Award
2009 AIA Central States Design Award